Blodbok

En perfekt blodbok (Fagus) börjar med att plantera häckplantorna på rätt sätt. Genom att börja med små buskar kan du odla en vacker, tätt grenad häck. Här kan du läsa hur du planterar och sköter bokhäckar.

Vill du ha en hög eller medelhög häck i trädgården är en bokhäck ett utmärkt val. Den fräscha gröna eller slående rödbruna lövfärgen gör en bokhäck idealisk som ett levande trädgårdsstaket. Boken är ett av de vackraste träden i våra skogar och även en av de vackraste häckarna för trädgården. Genom att beskära detta starka träd kan formas till en tät, hårt klippt häck.

Du kan plantera bokhäckar året runt. Från oktober till april kan du plantera med en klump eller bar rot. När bladet är helt brunt är buskarna vilande. Bokbuskar odlade i krukor kan planteras året runt. Plantera inte en bokhäck när det fryser eller när jorden är väldigt blöt.

Hur många häckplantor per meter?

En perfekt bokhäck (Fagus) börjar med att plantera buskarna på rätt sätt. Genom att börja med små buskar och beskära dem varje år kan du odla en vacker, tätt grenad häck. En bokhäck växer i snitt ca 40-50 cm per år, en höjd på 2 meter inom 5 år är säkert uppnåelig. Om du inte har så mycket tålamod i trädgården kan du börja med större buskar. Med dessa siffror per linjär meter får du direkt en snygg tät häck.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *