En drömträdgård för dina barn

 

Din drömträdgård är förmodligen inte samma sak som en drömträdgård för dina barn. Vuxna är oftast upptagna med vackra växter och trädgårdsmöbler. Barn ägnar mindre uppmärksamhet åt detta: de betraktar främst trädgården ur lekens synvinkel. Nu när lek i trädgården också har fördelar för dig: vanligtvis har du lite vila medan barnen leker fint (och friska!). Hur man skapar en drömträdgård för dina barn

1. Praktiskt och vackert: grunderna
En drömträdgård för barn behöver inte vara ful. Du börjar med en bas som är både praktisk och vacker. Gräsplan är alltid trevligt för barn att kunna springa. Men det behöver inte vara fult: välj ett gräs som är starkt och växer vackert. Det finns många gräsfröblandningar som ger en vacker gräsmatta och där du fortfarande kan spela. Det är också viktigt att du underhåller gräsmattan väl för att den ska se bättre ut. Dessutom är det inte alls illa att plantera några träd eller buskar: roligt för barn att springa runt och användbart för alla typer av spel.

Praktisk och vacker yta i trädgården

2. Lekplatsutrustning
Dina barns drömträdgård har förmodligen en eller flera lekredskap. Du kan tänka på alla typer av enheter. Kanske vill du helst inte ha en stor rutschbana med klätterställning och sandlåda i din trädgård. Det är inte nödvändigt! Ett antal separata mindre lekredskap ser ofta snyggare ut i en trädgård än en mycket stor lekredskap. Att köpa ett dykställ är till exempel ett bra alternativ. Särskilt tjejer tycker ofta att det är bra att leka med. Du kan också lägga till en tumbar till en bild eller gunga för en något större bild.

Lekutrustning i ditt barns drömträdgård

3. Grönsaksodling
Många barn gillar att vara upptagna i trädgården själva. Så det är också väldigt trevligt att göra en liten grönsaksträdgård för dina barn. Barn kan till exempel så tomater, bönor eller andra lätta växter i den. Senare kan dina barn skörda dem och äta grönsaker som dina barn har odlat själva. Inte bara superkul, utan också en praktisk naturlektion.

Grönsaksträdgård för ditt barn

4. Husdjur i trädgården
Barnens drömträdgård innehåller ofta djur. Tänk på vilka husdjur du vill ha i trädgården. Till exempel kan du gå för några frittgående kycklingar, men det är vanligtvis inte särskilt trevligt för barn. Kaniner är mycket trevliga att gosa med. En hund att leka med passar också bra i dina barns drömträdgård, men du bör tänka efter noga innan du köper en hund. För en hund behöver mycket mer vård än till exempel en katt eller en kanin.

Husdjur i trädgården

5. Skugga
Skugga i trädgården är mycket viktigt för barn. Både små och äldre barn behöver skydd från den ljusa solen på sommaren. Som förälder känner du inte för att jaga dina barn varje gång för att få dem ur solen. Så gör din nyans på de platser där dina barn leker mycket. Till exempel ovanför sandlådan, så att dina barn kan leka där ostört. En baldakin kan vara trevlig, men ett parasoll eller skuggduk fungerar också bra.

Leker i skuggan

6. Rum för kreativitet
Barn är ofta kreativa. Det är därför bra att också ge utrymme till detta i trädgården. Detta är till exempel möjligt genom att förse en del av staketet med en stor tavla. Ett utomhuskök är också trevligt, liksom ett sandvattenbord. Det finns många sätt för ett barn att vara kreativ utanför. Så kom med en metod som fungerar för dig. Kanske gillar du det när dina barn kan leka med gamla material eller om de kan bygga ett eget trädhus. Eller kanske ditt barn gillar att pyssla och leka med naturmaterial mer.

Rum för kreativitet

En drömträdgård för ditt barn och en drömträdgård för dig själv behöver inte utesluta varandra. Många reserverar en del av trädgården för barnen och en del för sig själva. Men även om du har en liten trädgård kan du kombinera den bra. Välj sedan material som dina barn gillar att leka med, men som du tycker är vackert att titta på själv. Flis, till exempel, är barnvänligt material som också är vackert i trädgården. Gå hellre inte efter material som är fula, till exempel de välkända svarta gummiplattorna. De tröttnar snart och du njuter mindre av trädgården själv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *