Klätterväxter till ditt staket

Klätterväxter till ditt staket finns i alla former och storlekar. Det finns väldigt tysta odlare som du bara behöver beskära en gång om året. Men det finns också snabbt växande klätterväxter som du bör beskära minst 3x om året för att hålla dem i schack. Det finns klätterväxter som är ganska fina om man vill ha en grön vägg, men också klätterväxter som lämnar öppna ytor. Kort sagt: det finns gott om val! Men vad ska du vara uppmärksam på när du letar efter klätterväxter till ditt staket? Och vilka klätterväxter finns det?

Virginia creeper
Se tillväxten av creeper
Den “vanliga” murgrönan är extremt populär när folk vill ha ett grönt staket. Denna växtart har dock en nackdel: murgröna kan bli mycket skenande. Detta innebär att du måste beskära växten mycket regelbundet. Om du vill ha murgröna på staketet kan du gå för långsammare växande Hedera -sorter. Och det finns också andra vackra klätterväxter som växer mindre snabbt.

Söker du lösa växter eller en övervuxen panel?
Fler och fler webbutiker säljer igenväxta nätpaneler. Så du behöver inte vänta tills plantorna äntligen har låtit panelen växa efter några år. Istället kan du placera en färdig häck i din trädgård. Det är naturligtvis ganska praktiskt, men det är mycket dyrare än att placera några lösa växter längs din nätpanel.

Rådgör med grannarna
En sak till: om staketet också gränsar till grannens tomt, bör du definitivt diskutera dina planer! Alla är inte nöjda med en klätterväxt som kommer genom staketet. Och oavsett hur långsamt växterna växer: de flesta klätterväxter låter sig inte stoppas! Du bör också vara mycket uppmärksam på väggar och rännor, eftersom skenande klätterväxter kan orsaka skador där.

Vackra klätterväxter
Så det finns fler klätterväxter än du tror. Förutom ‘standard’ murgröna finns det många andra vackra klätterväxter. Naturligtvis, när du letar efter vackra klätterväxter, tar du hänsyn till mängden solljus på staketet. Vissa klätterväxter gillar skugga, andra föredrar en solig plats. Här hittar du 20 bilder på vackra klätterväxter till staketet.

1. Bougainvillea: vacker men ömtålig
Bougainvillea ses främst som en krukväxt. Men växten är också en ganska bra klättrare, som kan stå fint mot ditt staket. Bougainvillea blommar länge på sommaren och ger vackra blommor. Den enda nackdelen är att växten inte är härdig. Du måste beskära tillbaka den för vintern och sedan täcka den. Rötterna bör täckas med ett bra lager av jord, kompost eller halm (minst 10–15 cm tjockt) för att skydda dem mot frost.

Bougainvillea i blom
Att beställa? Nedan hittar du direktlänkar till webbutiker som erbjuder Bougainvullea.

2. Blåregn (blåregn)
Wisteria är en stark växt med en typiskt vriden stam. Sidogrenarna börjar ofta precis ovanför marken. Wisteria kan inte klättra självständigt, men du kan styra det mycket bra längs ett staket. Det är en vacker växt för staketet, även om bladen faller ut på vintern. Blåregn kan bli väldigt stor.

3. Druva
Druvan är en bra klätterväxt att vägleda. Beroende på art kan växten växa sig stor eller liten. Druvplantor har en tendens att föröka sig runt stammen, men de släpper ut väldigt få skott. Så du kommer inte snart att behöva hantera alla druvplantor. Druvan växer vackert horisontellt längs ett staket och producerar också läckra druvor.

4. Jasmin
Jasmine är en överraskande blomning. Denna klätterväxt har fina blad och är vintergröna. Det är en av de mest kända vintergröna klätterväxterna för staketet. Jasmin ska beskäras två gånger om året. Det är en vacker växt som växer sig stor, men som inte förökar sig så snabbt. Nästan alla sorter av jasmin som ett soligt läge.

5. Clematis
Clematis är en speciell klätterväxt för staketet. Växten är inte vintergrön, men den är härdig. Den överlever en kraftig beskärning och producerar vackra pråliga blommor varje år. Clematis finns i flera sorter, som klassificeras efter deras blomningstid. Det kan sträcka sig från tidig vår till sen höst.

6. Klättringshortensia
Hortensian är en populär växt i trädgården. Och det finns också en variant som älskar att klättra. Klättrande hortensia blommar på tvåårigt trä. Det betyder att du varje år tar bort hälften av sidogrenarna, varefter den andra halvan blommar fint. Nästa år tar du bort de gamla grenarna och lämnar de nya grenarna som sedan blommar. Hortensian är inte en vintergrön klättrare för staketet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.